Lahad Datu: Perang Menentang Pengganas Sultan Kiram III

blog+ops+daulat
1. OPS Daulat bagi memerangi pengganas Kiram di Lahad Datu masih berlangsung. Sultan Kiram mengarahkan pengganasnya agar terus memerangi ATM dan PDRM menggunakan taktik serangan gerila. Taktik ini diamalkan oleh pelbagai kumpulan militan diseluruh dunia. Ianya bertujuan melemahkan musuh dengan taktikal hit and run melalui serangan hendap.

2. Pengganas komunis PKM pernah memerangi anggota keselamatan negara dengan kaedah yang sama. Peperangan tersebut membolehkan ATM dan PDRM memperolehi pengalaman berguna untuk menghadapi ancaman serangan gerila. Malaysia satu-satunya negara yang memenangi perang berhadapan dengan taktik serangan gerila. Fakta ini penting untuk diperjelaskan kepada umum bahawa anggota keselamatan yang bertugas mempertahankan negara bukan sebarangan anggota. Mereka cukup terlatih untuk berhadapan dengan sebarang kemungkinan.

3. Soal kemalangan jiwa dalam peperangan tidak mungkin dapat dielakkan. Satu-satunya cara untuk mengelakkan pertumpahan darah adalah melalui perundingan. Walaubagaimanapun pilihan tersebut telah pun ditolak oleh pengganas. Sudah pasti tiada mana-mana negara akan memilih untuk berdamai dengan pengganas yang telah bertindak kejam membunuh anggota keselamatan mereka.

4. Kita perlu akui bahawa pengganas ini terdiri dari anggota militan yang berpegalaman. Mereka hidup dihutan sebagai gerila menentang kerajaan mereka di Selatan Filipina sejak sekian lama. Filipina sendiri gagal menentang kumpulan militan ini. Bukan sekadar Filipina, Amerika juga pernah gagal di Vietnam dalam perang selama 8 tahun. Dan Soviet Union pula pernah gagal dalam peperangan gerila di Afghanistan.

5. Banyak faktor yang mempengaruhi kalah menang sesuatu peperangan. Senjata dan strategi taktikal adalah faktor penting. Faktor manusia juga tidak boleh dipandang mudah. Senjata yang canggih semata-mata tidak mampu menjamin kemenangan. Sebaliknya berbekalkan senjata biasa, jika diberikan kepada pejuang yang mempunyai semangat juang tinggi disamping strategi berkesan, berkemungkinan ia mampu mencipta kemenangan. Sejarah perang lampau menjadi buktinya.

6. Bangsa Tausug memang terkenal dengan sifat kepahlawanan mereka. Malangnya mereka memiliki pemimpin yang hanya mementingkan diri sendiri. Disebabkan itu mereka terus menjadi bangsa yang mundur hingga ke hari ini. Bagi memenuhi kehendak nafsu pemimpin, mereka diarahkan untuk berkorban nyawa. Pembunuhan beramai-ramai kaum Tausug dalam peristiwa Jabidah membuktikan bahawa rakyat mereka dipergunakan bagi memenuhi kehendak nafsu peribadi pemimpin. Baik Marcos atau pun Misuari, keduanya adalah pemimpin yang hanya pandai mempergunakan rakyatnya untuk kepentingan peribadi.

7. Walaupun wujud pelbagai versi peristiwa pembunuhan Jabidah, namun ianya menjadi punca kebangkitan MNLF yang diketuai Misuari dalam perang dengan kerajaan Filipina pimpinan Marcos ketika itu. Peperangan yang berlaku menyebabkan ramai yang terbunuh dan menjadi pelarian. Ramai kaum Tausug telah melarikan diri ke Sabah mencari kehidupan yang lebih aman. MNLF dibawah Misuari telah menandatangi 3 perjanjian damai dengan kerajaan Filipina. Tahun 1976 semasa zaman Presiden Ferdinand Marcos. Tahun 1987, semasa Presiden Corazon Aquino dan pada tahun 1996 pada zaman Presiden Fidel V. Ramos. Misuari dilantik menjadi Gabenor Mindanao pada tahun 1996 sebelum dipecat pada 2001. Namun peluang yang diberikan tidak digunakan sepenuhnya untuk membangunkan BangsaMoro. Sebaliknya apa yang diperjuangkan Misuari selama ini hanyalah bersifat retorik semata-mata.

8. Datuk Seri Anwar di Malaysia juga mempunyai sejarah politik yang hampir sama. Beliau muncul dengan memperjuangkan isu kemiskinan Baling, Kedah. Dengan label pejuang golongan marhain, beliau mula dikenali dan akhirnya diangkat menjadi pemimpin dalam kerajaan. Namun, setelah berada dipuncak kuasa, perjuangan rakyat miskin bukan lagi menjadi agenda utama. Banyak masa dihabiskan untuk mengatur strategi merampas kuasa dari pemimpin yang membawanya menyertai kerajaan. Sifat tamak dan gila kuasa akhirnya memakan dirinya.

9. DS Anwar dan Misuari adalah pemimpin yang terdesak meraih kembali kuasa dan sokongan rakyat dengan cuba mengulangi sejarah kegemilangan lampau mereka. Hakikatnya zaman itu telah pun berlalu. Disebabkan itu maka mereka bergabung tenaga bagi mencipta semula kebangkitan itu. Laporan agensi perisikan Filipina tentang pertemuan sulit keduanya sebelum berlaku pencerobohan Sabah menguatkan lagi teori ini.

blog+perjumpaan anwar misuariblog+misuari kiram
10. Saki baki pengganas Kiram yang masih di Sabah akan terus menjadi korban apabila dipaksa berperang menentang anggota keselamatan kita. Malaysia dalam apa juga keadaan tidak boleh dipersalahkan. Sebagai negara yang berdaulat, usaha mempertahankan negara adalah satu kewajipan bila diserang. Soal tuntutan ke atas Sabah sudah tidak lagi releven. Perjanjian penyerahan Sabah 1878 dan Suruhanjaya Cobold 1962 cukup membuktikan bahawa Sabah adalah wilayah Malaysia yang sah. Disebabkan itu, semangat anggota keselamatan negara berada dalam keadaan yang sangat tinggi. Mereka tahu mereka berjuang untuk mempertahankan negara dari anasir luar yang menceroboh.

11. Dalam era peperangan komunis di Malaysia, anggota keselamatan kita berjuang kerana mempertahankan negara dari jatuh kepada ke tangan komunis. Semangat juang yang tinggi dimiliki dan penggunaan taktikal yang tepat menyebabkan komunis menyerah kalah dan berdamai pada tahun 1989. Faktor penyumbang kepada kekalahan komunis adalah strategi peperangan gerila yang diterapkan kepada anggota keselamatan negara. Bermula dari itu, pasukan komando Polis VAT69 mencipta nama sebagai pasukan yang cukup digeruni musuh.

12. Dalam menghadapi perang sebegini, perpaduan seluruh rakyat amat dituntut. Kita perlu berpegang kepada satu prinsip bahawa apa juga usaha anggota keselamatan bertujuan untuk mempertahankan negara. Maka, sokongan padu seluruh rakyat amat penting untuk memberi keyakinan kepada anggota keselamatan negara. Apa juga usaha untuk melemahkan semangat mereka perlu ditentang. Pihak musuh tidak boleh diberi apa juga ruang untuk merasai bahawa mereka telah menang kerana ia pasti mendatangkan mimpi buruk kepada negara.

13. Perbuatan membuka ruang kepada musuh menyerang negara dengan apa cara sekali pun adalah perbuatan yang sangat tercela. Mana-mana pemimpin politik tidak seharusnya mengorbankan kepentingan negara demi kepentingan peribadi. Sebagaimana dalam sejarah Kesultanan Melaka, watak Si Kitol dan Raja Medeliar jika ada perlu dihukum sebelum negara ini musnah. Penglibatan dalang tertentu yang disiarkan oleh media luar seperti The Enquirer, Manila Post, Reuters yang memetik sumber perisikan Filipina tidak seharusnya diambil mudah. Ianya memerlukan satu siasatan rapi. Satu Suruhanjaya DiRaja perlu ditubuhkan bagi menyiasat semua dakwaan ini.

14. Jika terbukti dalang ini menjadi pengkhianat kepada negara, maka mereka ini perlu dihukum mengikut undang-undang negara. Seksyen 121 Kanun Keseksaan iaitu Kesalahan melancarkan peperangan terhadap Yang DiPertuan Agong yang membawa hukuman mati perlu digunakan sebagai satu amaran keras kepada mana-mana pihak yang berniat mengkhianati negara. Hukuman berat ini dikira wajar kerana bila berlaku peperangan ia akan melibatkan kos yang sangat besar. Itu belum dikira kehilangan nyawa dan kesusahan yang terpaksa dihadapi oleh penduduk terlibat.

15. Amerika Syarikat membelanjakan sebanyak USD4 trillion dalam kempen menentang keganasan global selepas berlakunya tragedi 911. Segala pembiayaan ini datang dari hasil cukai rakyat. Ini bermakna rakyat Amerika terpaksa membayar harga yang cukup mahal untuk mengecapi kedamaian dan kehidupan yang tenteram di negara sendiri. Malaysia juga terpaksa berbelanja besar untuk menghadapi perang keganasan ini. Sudah pasti perbelanjaan ketenteraan terpaksa ditambah. Maka perbelanjaan lain perlu dikurangkan untuk tujuan ini. Akhirnya rakyat terpaksa menanggung segala perbelanjaan ini hanya kerana sifat gila kuasa beberapa individu.

16. Keganasan dan peperangan bukanlah jalan terbaik untuk mengecapi kemakmuran. Rakyat Mesir dan Syria yang berbangga dengan Arab Spring tidak lama dahulu masih bergelut untuk menstabilkan negara yang dilanda perang saudara. Syria masih dalam zon perang. Pembunuhan, kezaliman berlaku hampir setiap hari. Ekonomi negara hancur. Rakyat hidup dalam ketakutan. Mereka yang tidak bersalah menjadi mangsa kerakusan pemimpin yang gila. Soal siapa betul dan siapa salah sudah tidak bererti. Kedua pihak yang berperang beranggapan mereka dipihak yang benar. Dalam situasi ini, yang mendapat keuntungan adalah pihak asing yang menunggu masa untuk mengambil kesempatan.

17. Campurtangan asing dalam peperangan global memang telah terbukti. Dalam kes Afghanistan, setelah Soviet keluar, kumpulan mujahidin terus berperang pula sesama sendiri. Pihak asing terus menghasut dan membekalkan senjata kepada pihak terlibat untuk terus berperang. Di zaman era globalisi sekarang, camputangan asing digerakkan melalui pelbagai NGO hak asasi manusia. Pertubuhan seperti Open Society Institute (OSI), National Endownment For Democracy (NED) bergerak aktif menyalurkan dana untuk melaksanakan misi belakang tabir di negara sasaran.

18. Kejadian kapal perang milik Amerika, USS Guardian yang terdampar di terumbu karang Tubbahata berhampiran Sabah pada 17 januari 2013 juga menimbulkan banyak persoalan. Lebih mengejutkan, USS Guardian ini telah dilupuskan secara tergesa-gesa dan kesemua anak kapalnya dipindahkan ke Jepun. Tindakan memusnahkan kapal perang bukan dalam situasi perang diluar negara merupakan kali pertama dilakukan oleh oleh Amerika Syarikat. Pihak tentera Amerika mendakwa mereka dalam misi rahsia. Kejadian ini berlaku 23 hari sebelum pencerobohan Lahad Datu. Kita tidak boleh menuduh wujud konspirasi tanpa mempunyai bukti yang kukuh. Namun teori sesetengah pihak tentang perkaitannya dengan pencerobohan di Sabah perlu diberi perhatian serius.

blog+istana sultan sulu

19. Kemampuan Sultan Kiram III menyediakan senjata moden kepada pengganas juga menimbulkan tanda tanya. Pengganas memiliki raifal M16, M14, AK47, Sniper penembak tepat dan pelbagai senjata lain. Seandainya untuk membiayai kos perubatan sendiri pun, Sultan Kiram tidak mampu, bagaimana beliau mampu membeli senjata moden ini untuk menyerang Sabah? Maka siapa sebenarnya yang membiayai senjata-senjata ini? Apakah kehadiran kapal USS Guardian di perairan Sabah mempunyai perkaitannya?

b uss guadian di berhampiran perairan sabah
20. Situasi yang dilalui oleh anggota keselamatan negara ketika ini bukan sesuatu yang boleh diambil mudah. Kerajaan sudah menyatakan komitmen untuk terus mempertahankan Sabah dengan segala kekuatan yang ada. ATM dan PDRM yang sedang bertugas dalam OPS Daulat sedang mempertaruhkan nyawa mereka untuk menentang pengganas. Sewajarnya pengorbanan mereka ini disanjung tinggi. Tindakan pemimpin tertentu yang mendakwa apa yang berlaku ini sebagai sandiwara adalah tindakan manusia gila dan bodoh. Pemimpin ini tidak layak bergelar warganegara Malaysia. Pasti rakyat Malaysia rela jika pemimpin ini menyatakan hasrat untuk menjadi rakyat dibawah Sultan Kiram di Sulu.

21. Rakyat Malaysia mempunyai keyakinan kukuh bahawa pengganas yang menceroboh ini dapat dihapuskan sedikit masa lagi. Marilah kita semua menadah tangan berdoa agar anggota keselamatan kita berjaya dalam misi mereka mempertahankan kedaulatan negara. Bagi keluarga pejuang negara yang telah gugur, percayalah, gugurnya mereka sebagai seorang pahlawan negara. Mereka gugur kerana mempertahankan tanahair kita – bumi Malaysia yang berdaulat! Moga pengorbanan mereka mendapat ganjaran sebaiknya dari Allah swt. Amin!

Satim Diman
Ketua Pembangkang Selangor

About Mohamad Satim Diman

Ketua UMNO Bahagian Puchong (2004 -sekarang), Ahli Dewan Undangan Negeri Kaw Seri Serdang (2004-sekarang)
This entry was posted in Isu Negara and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Lahad Datu: Perang Menentang Pengganas Sultan Kiram III

  1. Noor Ain says:

    As Salam Dato’. Penbelot memg x blh di maafkn, tq for the information Dato’ 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s