Polemik Pengunaan Kalimah Allah Oleh Pas, PKR dan Dap

1. Isu penggunaan kalimah Allah oleh penganut kristian telah menjadi satu isu yang memeningkan kepala pengikut Pas. Di satu masa, pimpinan tertinggi mereka bertegas untuk bersama-sama dengan pemimpin PKR dan Dap membenarkan penggunaannya. Namun atas desakan ahli akar umbi, maka dalam keadaan terpaksa kebenaran tersebut ditarik balik melalui Majlis Syura Pas.

2. Pusingan U yang dibuat oleh pimpinan Pas ini ternyata tidak mengembirakan pimpinan PKR dan DAP. Disebabkan itu maka Azmin Ali dan Karpal Singh terus mendesak Pas agar berpegang dengan keputusan yang dibuat oleh Hj Hadi dan pimpinan Pakatan Rakyat pada 8 Januari. Ini adalah satu cabaran terbuka kepada kredibiliti Dewan Syura Pas. Tanpa berselindung lagi, pimpinan PKR dan Dap mempertikaikan keputusan yang dibuat oleh Dewan Syura Pas.

3. Sejak isu penggunaan kalimah Allah ini ditimbulkan oleh Lim Guan Eng, umat Islam berpolemik sesama sendiri dengan pelbagai hujah dan dalil dikemukakan. Dari satu sudut, usaha Lim Guan Eng untuk melakukan ‘diversion issue’ terhadap pelbagai masalah dalaman yang dihadapi Dap dan Pakatan telah berjaya dilakukan.

4. Namun pada sudut lain, isu ini telah mengguris hati umat Islam melangkaui pegangan parti politik. Usaha Pas cuba menggunakan isu ini untuk meraih sokongan politik penganut kristian, telah memakan diri. Kemarahan umat Islam ini diluar jangkaan pimpinan Pas sendiri. Biarpun masih dalam lingkungan kawalan, ia seumpana api dalam sekam, semakin lama bahangnya semakin terasa. Atas sebab itu, pimpinan Pas terpaksa melakukan U Turn dan seterusnya meletakkan segala kesalahan kepada UMNO dan media arus perdana yang kononnya memainkan isu ini.

5. Sebelum ini, golongan ‘evangelis’ yang menguasai Dap begitu bergembira dengan persetujuan Pas membenarkan penggunaan kalimah Allah. Mereka mungkin terlupa bahawa Islam itu bukan milik Pas. Kalimah Allah itu juga bukan milik Presiden Pas! Apatah lagi milik Anwar Ibrahim yang begitu mengharapkan sokongan penganut kristian untuk menguasai Putrajaya.

6. DS Anwar cukup faham implikasi isu ini terhadap umat Islam, namun kepentingan politiknya jauh mengatasi segala-galanya. Jika sebelum ini, beliau sanggup menggadaikan negara serta memburukkan negara sendiri, kini beliau sudah sampai ke tahap sanggup menggadaikan kepentingan Islam demi meraih cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri. Malangnya atas dasar politik, Pas turut sama bersekongkol walaupun mendapat tentangan segelintir ahlinya sendiri.

7. Dengan jangkaan pilihanraya semakin hampir, Pakatan Rakyat dilihat semakin terdesak untuk mengejar masa. Perhimpunan yang cuba digerakkan oleh pakatan untuk mendapatkan momentum sokongan rakyat, 12 Januari ternyata gagal. Sasaran untuk mengumpulkan 1 juta terlalu jauh untuk digapai. Provokasi yang digerakkan oleh pakar rusuhan jalanan, Isham Rais untuk menunjukkan kezaliman kerajaan Barisan Nasional telah digagalkan dengan Akta Perhimpunan Aman 2012.

8. Majoriti rakyat Malaysia sedar bahawa keamanan negara lebih bernilai dari retorik kosong seorang manusia yang hanya mementingkan soal kedudukan politiknya dengan menjanjikan bulan dan bintang tetapi tidak ditunaikan. Rakyat lebih mementingkan keamanan dan kemakmuran. Rakyat memerlukan keselesaan hidup, bukannya sebuah negara yang huru-hara dan kacau-bilau.

9. Polemik penggunaan kalimah Allah ini pasti akan berterusan biarpun Dewan Syura Pas telah menarik brek kecemasan dan menyebabkan ramai ahli Pas yang terpelanting. Anwar memerlukan isu ini untuk meraih sokongan rakyat. Sabah yang selama ini menjadi kubu kuat Barisan Nasional tetap menjadi perhatian DS Anwar untuk ditawan walau dengan apa cara sekali pun. Golongan evangelis yang menguasai Dap perlu digembirakan bagi memastikan sokongan Dap kepada Anwar sebagai bakal Perdana Menteri berterusan.

10. Manakala Pas pula dalam keadaan tersepit ibarat pepatah “Di telan mati Emak, Di luah mati Bapa!”. Kredibiliti Pas sebagai sebuah parti yang mengaku memperjuangkan Islam kini terburai. Mungkin ramai yang tidak pernah terbayang, bagaimana Pas yang siang malam berceramah ingin menegakkan negara Islam, akhirnya terpaksa menahan malu kerana gagal mempertahankan perkara yang paling asas dalam soal akidah umat Islam!

11. Maka sabda Rasullulah SAW berikut wajar menjadi renungan kita semua:

“Akan datang suatu zaman di mana agama Islam hanya tinggal namanya sahaja, dan al-Quran pula hanya tinggal huruf dan tulisannya. Masjid-masjidnya cantik dan megah, tetapi sunyi daripada petunjuk. Ulama mereka adalah manusia yang paling jahat di antara yang ada di bawah langit. Daripada para ulama ini muncul bermacam-macam fitnah dan (fitnah itu) kembali ke dalam lingkungan mereka.” – Riwayat Baihaqi

Satim Diman
Ketua Pembangkang DUN Selangor

About Mohamad Satim Diman

Ketua UMNO Bahagian Puchong (2004 -sekarang), Ahli Dewan Undangan Negeri Kaw Seri Serdang (2004-sekarang)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s