Jenaka Anjing dan Kucing serta Jenaka Pemilihan CEC Dap

Kisah Anjing dan Kucing

1. Kali ini saya ingin bercerita tentang kisah jenaka yang telah diceritakan oleh seorang rakan beberapa hari lepas tentang anjing dan kucing. Kisah ini bermula bilamana kedua-dua haiwan peliharaan yang terkenal dengan sifatnya suka bergaduh ini cuba dipelihara dalam satu rumah oleh tuannya.

anjing+kucing

2. Si anjing terkenal dengan sifat garang dan payah untuk mengalah. Manakala si kucing pula dipaksa mengalah demi memastikan mereka dapat hidup dengan aman. Si tuan seringkali cuba meredakan kemarahan si kucing dengan memberi harapan palsu bahawa si kucing jauh lebih hebat dari si anjing. Si kucing diyakinkan bahawa satu hari nanti, si kucing akan berkuasa dan diwaktu itu, si anjing akhirnya terpaksa mengikut apa juga kehendaknya.

3. Sebaliknya, si anjing pula merasa bahawa amat penting untuknya mencari pengaruh sendiri tanpa tidak terlalu bergantung kepada si kucing. Maka si anjing cuba membuat dakwaan bahawa dia boleh menjadi ibu dan bapa kepada anak-anak kucing. Saban hari, itulah yang diucapkan kepada anak-anak kucing.

4. Pada suatu hari, si tuan membuat keputusan untuk membesarkan tempat mereka tinggal dengan menambah ruang baru yang lebih selesa. Maka bermesyuaratlah sekelian anjing dan kucing bagi menentukan siapa yang berhak untuk mendapat ruang baru yang disediakan. Akhirnya, mereka memilih untuk mengundi. Malangnya keputusan yang dibuat hanya memihak kepada anjing dan anak-anaknya. Tiada seekor pun anak-anak kucing diberikan tempat yang baru.

5. Ini membuatkan si anjing susah hati. Anak-anak kucing sudah mula mempersoalkan keupayaan si anjing menjaga kebajikan mereka. Keadaan ini mungkin membantutkan usaha si anjing untuk berkuasa. Maka untuk meredakan kemarahan anak kucing itu, maka si anjing membuat semakan semula. Hasilnya satu tempat diberikan kepada anak kucing dengan alasan proses pengundian yang dibuat sebelum ini ada kesilapan teknikal! Bila disoal lagi, bagaimana ianya boleh berlaku? Dengan selamba si anjing menjawab, “Ianya disebabkan kegagalan teknologi copy and paste!”

Jenaka Pemilihan CEC DAP

1. Dap sering mendakwa bahawa mereka adalah parti berbilang kaum. Walaupun dalam sejarah perjalanan politik, mereka hanya mampu mewakili suara satu kaum sahaja.

2. Apa yang didakwa itu sebenarnya jauh berbeza dari realitinya. Ianya boleh dilihat dalam pengundian Jawatankuasa Eksekutif Pusat, CEC yang lalu.

3. Banyak pihak mempersoalkan bagamana kesilapan sebegitu boleh berlaku? Ini bukan kali pertama pemilihan dalam DAP dilakukan. Maka atas dasar itu maka ramai yang mempersoalkan betulkah ianya satu kesilapan? Siapa juga yang berfikiran waras mampu memahaminya. Sudah pasti ia dilakukan semata-mata untuk meraih semula sokongan orang melayu.

4. Dalam isu ini, pemimpin Dap dilihat cuba memperbesarkan isu ‘kesilapan’ yang tidak masuk akal dan perletakan jawatan pengarah jawatankuasa pemilihan DAP bagi menggambarkan ketelusan mereka. Benarkah begitu? Jika kita kaji, jawatan yang disandang oleh Pooi Weng Keong itu hanya bersifat sementara. Jawatan ini dilantik oleh Dap hanya untuk proses pemilihan tersebut.

5. Dengan itu, bila pemilihan CEC tamat, maka fungsinya sudah tidak ada lagi sehingga pemilihan akan datang. Ini bermaksud, bila pemilihan tamat maka jawatan itu sudah tiada lagi. Dengan itu samada dia meletak jawatan atau jawatan tamat dengan sendirinya, ia bukan satu isu pokok. Maka, apakah perlunya Lim Guan Eng cuba memperbesarkan isu perletakan Pengarah pemilihan Dap ini melainkan wujud agenda yang tersembunyi? Jika benar Lim Guan Eng merasa dirinya bertanggungjawab, maka beliau yang sepatutnya meletak jawatan, bukannya orang lain.

6. Banyak persoalan yang dibangkitkan berkait dengan pemilihan CEC Dap ini gagal dijawab oleh pemimpin Dap. Soal bilangan undi yang tidak selari dengan perwakilan dan kehilangan undi disebabkan pindaan yang dibuat, telah menimbulkan banyak keraguan.

7. Dap bebas untuk menutup isu ini dengan tidak melayan sebarang gesaan dari pelbagai pihak. Cuma jika itu yang berlaku, maka Dap perlu merasa malu untuk mentakrifkan bahawa mereka adalah parti yang mewakili semua kaum. Mereka juga perlu malu untuk mendabik dada bahawa mereka adalah parti yang berintegriti.

8. Dari sudut lain pula, jika benar wujud pengubahsuaian yang dilakukan, ia merupakan satu kesalahan dalam peraturan akta pertubuhan. Parti UMNO, satu masa dahulu telah diharamkan akibat masalah seumpama ini. Tapi mungkin Dap merupakan sebuah parti yang kebal dari undang-undang.

9. Apa yang dilakukan ini seolah-olah cuba memperbodohkan orang melayu. Sekarang rakyat sedang menilai tahap ketelusan parti yang sebelum ini begitu lantang mengkritik SPR kononnya tidak telus. Jangan pula jadi seperti kata pepatah melayu, bagai ayam jantan berkokok berderai-derai, ekor bergelumang dengan tahi!

Satim Diman
Ketua Pembangkang DUN Selangor

About Mohamad Satim Diman

Ketua UMNO Bahagian Puchong (2004 -sekarang), Ahli Dewan Undangan Negeri Kaw Seri Serdang (2004-sekarang)
This entry was posted in DAP, Isu Semasa, Pas. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s